Statystyki
- Odwiedziny: 1471750
- Do końca roku: 242 dni
- Do wakacji: 49 dni
ADRES:
ul. Brynicy 50
40-353 Katowice
tel. 32 2569728
mail: przedszkole@mp66katowice.szkolnastrona.pl
Telefon: (32) 256 97 28
przedszkole@mp66katowice.szkolnastrona.pl
Dzieci z 4 grup w naszym przedszkolu przystąpiły do udziału w programie edukacyjnym Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi "Skąd się biorą produkty ekologiczne?".
Poprzez realizację programu dzieci miały możliwość zdobycia informacji na temat: co to jest ”produkt ekologiczny” i jak go rozpoznać, utrwaliły informację o piramidzie zdrowego żywienia, utrwaliły etapy poprawnego mycia rąk oraz kształciły u siebie prawidłowe nawyki żywieniowe .
Na początku dzieci obejrzały film, z którego dowiedziały się skąd pochodzą takie produkty, na które przyklejane są znaczki produkt ekologiczny, że eko oznacza naturalne, czyli takie, które nie ma żadnych sztucznych, niezdrowych dodatków. Podczas realizacji programu dzieci miały okazje poznać i posmakować zioła, które same wyhodowały, poznały ich właściwości lecznicze i kulinarne.
Założono w ogródku grządkę warzywną na której dzieci wysiały do gruntu ogórki oraz posadziły sadzonki wyhodowane w sali w doniczkach, dzieci obserwowały rozwój roślin i uczyły się obowiązkowości w pielęgnacji nad roślinami.
Mając na uwadze zdrowie dzieci zachęcano je do właściwego odżywiania się wpajano prawidłowe nawyki żywieniowe, pokazano w jaki sposób można zastąpić cukier i inne niezdrowe przekąski zdrowymi produktami, samodzielnie wykonywano soki, kanapki, sałatki owocowe.
Dzieci uczestniczyły w warsztatach pszczelarskich gdzie poznały zwyczaje pszczół, jak powstaje miód, degustowały różnego jego rodzaje, i wykonywały świeczki z produktów naturalnych (wosk pszczeli) .
Dzięki udziałowi w tym programie dzieci poszerzały i wzbogacały swoją wiedzę na temat produktów ekologicznych oraz rolnictwa ekologicznego, uczyły się dokonywania wyboru zdrowych, wartościowych produktów ekologicznych i prowadzenia zdrowego stylu życia. Dzieci dowiedziały się ile ciężkiej pracy trzeba włożyć aby wyhodować pożywienie, które jest zdrowe i dostarcza naszemu organizmowi składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju.
Myślimy że dzieci nauczyły się też szacunku do ciężkiej pracy wszystkich ludzi, którzy mają swój udział przy produkcji żywności.
Podczas realizacji programu podjęto następujące działania:
4. „Warsztaty z pszczelarstwa” - zapoznanie dzieci z życiem i hodowlą pszczół,
podkreślenie znaczenia pracy pszczół dla pozyskiwania żywności,zwrócenie uwagi na zagrożenia dla tych owadów w związku ze
zmianami w środowisku spowodowanymi przez człowieka, degustacja różnego typu miodów.